tobias Ander

livet i skogen

tobias Ander RSS Feed
 
 
 
 

james.Bond

Vi fortsätter lite på temat om piratkopiering och mer varför det sker.

Ett exempel från min egen vardag, är bondfilmen Quantum Of Solace. En film som hade premiär på bio i slutet på oktober. Idagarna började jag leta efter den för att köpa den på DVD så jag kan kolla när jag själv vill och med en kvalite som jag själv önskar. Efter lite letande framkom att den ännu inte släpts på DVD utan det kommer ske i slutet på mars. Dvs nästan 5månader efter den haft biopremiär. Fem månader är mycket lång tid att behöva vänta på när man kan se den igen. De tråkiga är att den under dessa fem månader inte ens visas på bio.

Efter lite sökningar på nätet så hittar man att DVD filmen finns att ladda ner och har funnits ett bra tag, dvs man behöver inte sitta och vänta på att filmen skall släppas utan jag själv kan avgöra när jag vill se den.

Och filmindustrin undrar varför det är så mycket piratkopiering. Återigen det som efterfrågas är tillgänglighet. Tyvärr så kostar tillgänglighet pengar, både i uteblivna biointäkter och tekniska lösningar, det generar dessutom en hel del pengar om det implementeras på rätt sätt. Pay per view hemma i soffan för en rimlig kostnad, samma dag som filmen går upp på bio. Vill man ha bättre kvalite får man betala mer, vill man se filmen i mobilen med mono ljud blir det billigt, vill man se det i FULL HD hemma med DTS EX så kostar det betydligt mera. Vill man ha med extramaterialet kostar det också. På det sättet ger det valfrihet, något som ex flygbolagen har kommit långt med, tack vare att en aktör utmanade etablissemanget och ifrågasatte sättet som de stora drakarna tog betalt på. Ryan Air har idag tagit stora marknadsandelar, de håller sig flytande i kristider och att de stora håller på och visar röda siffror samtidigt.
Vilken av filmaktörerna kommer våga ta steget och utmana de andra.

Leave a Reply