tobias Ander

livet i skogen

tobias Ander RSS Feed
 
 
 
 

rätt.upphov

Musikindustrin tjänar på piratkopieringen. Problemet som de flesta inom IT-branschen och de som illegalt kopierar musik och film har påtalat i snart tio år är att musikindustrin måste anpassa sig efter ny media som kommer. Denna nya media (läs internet) medför andra sätt att bedriva affärer, tyvärr är musik o filmindustrin alltför långsamma i vändningarna och att vilja ta till sig de nya medierna.

Många som piratkopierar gör det inte för att just vara rebeller och hävda sin rätt till materialet i fråga. De gör det utifrån att det är lättare att hitta den musik man letar efter på ett illegalt sätt än på ett lagligt sätt. Starta upp din favoritklient, DC++, torrent eller för oss äldre, hederlig ftp, sök efter musiken och ladda ner den. Du har musiken hemma inom ett par minuter. Innan det ens fans en möjlighet att köpa musik online på nätet var man tvungen att köpa en cd-skiva för att ens kunna lyssna på en viss låt.
Den andra anledningen är att många är ute efter just en specifik låt, inte en hel skiva. Det gör att musikindustrin får det mycket svårare o sälja hela cd-skivor, då inte materialet håller jämn kvalite på hela skivan. Det är en eller ett par låtar som intresserar köparen, skall man då betala 180kr för två låtar. Det är absurt.

Musik och filmindustrin måste tänka om, se nya möjligheter hur man kan tjäna pengar på onlinemedia. Dagens ungdomar vill ha något nu, inte om en timme, inte om ett dygn eller flera dagar. Det är nu på en gång man vill ha det. Det är även därför som ex. SMS-lån har haft ett sådant uppsving, de har verkligen förstått ungdomarnas behov och dragit nytta av det hela. Sedan att det inte känns riktigt bra är en helt annan sak.

 

En del av dataspelsindustrin har börjat mummla om att det borde förbjudas att sälja deras produkter begagnat då de förlorar mycket pengar på det hela. Det är att ta hela resonemanget ovan ett steg för långt. Det steget är mycket lätt att ta när vi åsyftar något som är digitalt och kan kopieras oändligt antal gånger.
Tar vi samma resonemang och applicerar det på ex bilindustrin gäller att du endast får köpa nya bilar, dock ingår gratis service på bilarna tills de faller ur produktion, men du får absolut inte sälja en bil begagnad. Hur kul låter den iden egentligen, och hur många skulle inte komma med ett ramaskri så fort det sker?

Jag kommer att återvända till diskussioner och resonemang kring ovanstående, då det är ett hett ämne och som ofta diskuteras på fel premisser.

Leave a Reply