tobias Ander

livet i skogen

tobias Ander RSS Feed
 
 
 
 

jakten.på.Pirater

Jakten på piratkopierarna går vidare, det är snart dags för ägarna till the pirate bay att ställas inför rätta. Nöjesindustrin ser nu fram emot att äntligen sätta stopp för all piratkopiering i hela världen (det låter så på deras argument). Dock så kommer det inte ge speciellt mycket i längden av lite olika anledningar.

Till att börja med så är det 1.5milj människor som missbrukar drogen piratkopiering i Sverige, det kommer dock IPRED lagen ta hand om, men att ge sig på TPB är som att ge sig på den lokala langaren av narkotika. Dvs fäller de TPB kommer det uppstå nya och det av två anledningar som är att det finns ett enormt behov av att få tillgång till information fort och snabbt (se tidigare blogginlägg) men även att det finns några som ser till att det kommer ut till marknande. Dvs det finns både en stor efterfrågan och en stor tillgång. Precis som det skall vara på en marknadsekonomi.

Lagstiftarna och nöjesindustrin inriktar sig helt och hållet på användarna dvs de som efterfrågar, men de gör inget åt de som producerar piratkopiorna. Problemet är att nöjesindustrin inte har tillräckligt med muskler och inte tillräckligt med stöd att få ex. Kina att sluta tillverka piratkopior (även av kläder, skor o andra varor). De är även ointresserade av att ta hand om problemen inom sina egna led.

För hur kan det komma sig att program, filmer, böcker o musik som inte är släppt ens till distributörer finns att ladda hem? Det enda ställena där det kan komma ifrån är ifrån de egna producenterna, dvs deras egna medarbetare som ser till att förse marknaden med det som efterfrågas. Enligt studier finns det endast ett fåtal (ca 1000st) som tillhandahåller allting som kommer ut på marknaden, dessa 1000personer jobbar till uteslutande hos producenterna.

Problemet med “lokala langare” är att internet är globalt, vilka lagar gäller? Där servern befinner sig, där ägare till servern befinner sig, där domännamnet är registrerat, där användaren befinner sig? Hur gör man om det är olika länder inblandade.

Den lokala langaren är inte längre så lokal, däri är problemet för nöjesindustrin, de kan inte producera och styra de olika marknaderna (världsdelarna) med att släppa film och musik vid olika tillfällen på olika platser. Det finns inget sådant begrepp på internet, det enda som finns är den lokala tiden där användaren befinner sig.

Det är en tidsfråga innan nöjesindustrin inser att de måste släppa sin produkt över hela världen samtidigt, dock är det ett logistiskt problem, som de kan slippa undan om de använder sig av samma medium som dagens ungdomar efterfrågar, internet!

 

Statistik från piratkopieringen är också ett intressant fenomen, där det tydliggörs vad som faktiskt är populärt men då borträknat att det kostar pengar och införskaffa musik/film/böcker. En slags topplista som inte är baserad på försäljning utan på faktiskt användande. Det är i de lägena som upphovsrättsinnehavare blir jämlika oavsett hur stora distributörer och producenter de har bakom sig, är materialet bra så kommer det att spridas/lyssnas/läsas/ses. Verkligheten blir tydlig och inget som är fabricerat av företagen.

En sammanställning över vad som skrivs i media finns hos piratparitet, allting är inte svart och vitt här i världen.

Leave a Reply